top of page
Пошук

Як дитині створити свій безпечний онлайн-простір?

Продовжуємо серію постів на тему безпеки дітей в інтернеті та офлайн під час війни.


Сьогодні більшість дітей свій час проводять онлайн, спілкуючись зі своїми однолітками, граючи в ігри в гаджетах. Після початку пандемії та повномасштабного вторгнення ми всі почали проводити майже ввесь свій час перед моніторами та екранами.


Батьки та вчителі мають турбуватися про те, скільки часу дитина проводить онлайн та знати як зробити так, аби максимально захистити дитину у мережі. Отож, як це зробити:


1. Говоріть з дітьми про те, що вони роблять в інтернеті. Це має бути невимушена та довірлива розмова про те, що подобається робити дітям в інтернеті, у що вони грають та що дивляться. Як проводять час в онлайні та як налаштовують свої профілі у соціальних мережах. Не бійтеся братися за складні теми такі, як кібербулінг, секстинг, порнографія та грумінг.


2. Розвивайте критичне мислення дитини. Допомагайте аналітично ставитися до речей, які вони бачать в медіапросторі, оцінювати якість та надійність онлайн-джерел та навчіть їх верифікувати інформацію. Розкажіть про пропаганду та онлайн маніпуляції, які можуть обдурити дорослих, демонструйте приклади дезінформації, які бачите самі. Та заохочуйте до аналізу ситуації.


3. Розкажіть про те, що блогери та інфлюенсери використовують свої соціальні мережі, як спосіб заробітку. Люди, які це роблять зацікавлені у тому, щоб висвітлювати ситуацію з корисного для них боку (наприклад, навмисно створюють проблему і пропонують її рішення саме за допомогою товару, який рекламують).


4. Допомагайте керувати онлайн-репутацією. Нагадайте про те, що все, що вони завантажать в інтернет, там залишиться назавжди. Тож ознайомте дітей із правилом “білборду” - публікувати тільки те, що б вони не проти були побачити це на білборді біля школи. Поясніть, що їх сторінки у мережах можуть побачити батьки та майбутні роботодавці та це може вплинути на стосунки із ними.


Говоріть з дітьми чесно та відверто - і вони навчаться так само спілкуватись з вами.


Ще більше корисної інформації ви можете отримати зі спеціальних курсів підвищення кваліфікації @stopsextingua : “Онлайн-загрози в час війни: як захистити себе?” (детальна інформація про навчання за посиланням: https://edway.in.ua/uk/mpk/454/detail/ та курс “(Не)безпека в час війни” (детальна інформація про навчання: https://edway.in.ua/uk/mpk/444/detail/ )






26 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page