top of page
Пошук

Всесвітній день здорового харчування

Оновлено: 22 жовт. 2023 р.

16 жовтня — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ 🥗 Здорове харчування — це не тільки добре самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя. Крім того, кожні сніданок, обід і вечеря в сімейному колі є важливими кроками до зміцнення зв’язку між членами родини. 🤷‍♂️ Що таке здорове харчування? ☝️ Це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах. ☝️ Рекомендації для здорового харчування: ✅ Споживайте адекватну кількість калорій для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах. ✅ Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів. ✅ Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом солі, цукру та жиру. ✅ Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок. ✅ Пийте достатньо рідини, обирайте напої, котрі не містять багато калорій. ✅ Постійно і ретельно дотримуйтеся правил харчової безпеки, зокрема чистоти, обирайте лише якісні та безпечні харчові продукти, із належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування. ✅ Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня. Активний спосіб життя має відомі переваги у забезпеченні здорового і тривалого життя. Щоденні, улюблені вами види фізичної активності є найкращим варіантом дозвілля.

☝️ Здорове харчування – це легко. Потрібно лише знати, з чого складається правильний раціон та сформувати його, виходячи зі своїх смакових уподобань.

☝️ Основні принципи здорового харчування:

✅ Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі.

✅ Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них.

✅ Сила білка – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові та різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат, і вони добре поєднуються з овочами.

✅ Обирайте корисні рослинні олії, як-от: оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші.

✅ Пийте воду, каву або чай. Відмовтеся від солодких напоїв . Споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день. Обмежте вживання соку до маленької склянки на день.

✅ Будьте активні. Пам'ятайте, що активність також важлива для контролю ваги.


Бережімо себе і харчуймося правильно!





6 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page