top of page
Пошук

Осінь - пора найбільшої родючості

🍁 Осінь — пора найбільшої родючості. Зараз овочі, фрукти і ягоди максимально наповнені корисними речовинами. Формуючи свою тарілку, керуйтеся принципом різноманітності, адже це один із ключів до здорового харчування. ☝️ Пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди складають 50% здорової тарілки, щоб отримувати всі необхідні корисні речовини та калорії, щодня потрібно вживати здорові продукти з основних п’яти груп: 📌 різноманітні та різнокольорові овочі, а також бобові; 📌 фрукти та ягоди; 📌 цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби, пластівці), горіхи та насіння; 📌 нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепродукти; 📌 молоко, йогурт, сир, кисломолочні напої.


Чи знали ви, що колір вашої їжі може багато чого розповісти про її харчову цінність? Ласувати веселкою означає харчуватися різнокольоровими фруктами та овочами й є простим способом забезпечити себе максимально можливою кількістю вітамінів та гарантувати різноманітність раціону.

📌 Користь червоних овочів та фруктів.

Червоні овочі та фрукти () багаті антиоксидантом лікопіном. Вчені зараз активно перевіряють гіпотезу про зниження ризику розвитку деяких видів раку та серцево-судинних захворювань під дією лікопіну.

📌 Користь помаранчевих та жовтих овочів та фруктів.

Більшість помаранчевих і жовтих овочів та фруктів () є багатими на бета-каротин, який у нашому тілі перетворюється у вітамін А – речовину, що не тільки забезпечує добрий зір, а й допомагає підтримувати здоров’я слизових оболонок, шкіри, зубів і кісток. Науковці виявили, що їжа, багата бета-каротином може допомогти зменшити ймовірність розвитку раку, серцевих хвороб та покращить роботу імунної системи. Цитрусові є незамінним джерелом вітаміну С – потужного антиоксиданту.

📌 Користь зелених овочів та фруктів

Зелені овочі й фрукти () вміщують достатньо вітамінів А та Е, з якими пов’язують зниження розвитку хронічних захворювань. Вітамін К, що є у цих продуктах, забезпечує правильність процесів зсідання крові. Зелень (шпинат) та броколі є прекрасними джерелами фолієвої кислоти.

Користь синіх та фіолетових овочів та фруктів

📌 Сині та фіолетові фрукти й овочі () багаті на речовини антоціани – природні пігменти, які мають потужні антиоксидантні властивості, що є корисними в профілактиці серцево-судинних захворювань.

Користь білих овочів та фруктів

📌 Білі фрукти та овочі цінні великою кількістю харчових волокон, які є життєво необхідними для доброго травлення і здоров’я стінок кишківника.

Тож бачимо, що кожен колір має свою користь.


🌈 Робіть своє життя яскравішим, починаючи з тарілки!






5 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page