top of page
Пошук

Як розпізнати суїцидальну поведінку та куди звертатися

📣 Існують основні методи надання психологічної допомоги людині, що замислюється про суїцид: своєчасна діагностика та лікування, активна емоційна підтримка, заохочення позитивними цілями і навчання соціальних навичок, які допомагають справлятися зі стресом.


❗️❗️ Необхідно вміти розпізнавати знаки біди. Це помітна зміна в поведінці підлітка. Сюди відносяться незвично зневажливе ставлення до зовнішнього вигляду, посилення скарг на фізичне нездужання (поганий сон, безпричинна знервованість), постійна втома, порушення уваги зі зниженням якості роботи.


💛 Також сюди можна віднести тривожні прагнення до самотності, відмова від спільних справ, контактів, зайвий ризик у вчинках, спалахи дратівливості.


☝️ Зверніть увагу на посилення почуття тривоги, безнадії, поглиненість думками про смерть, загробне життя, відсутність планів на майбутнє, спроби скласти записку про відхід з життя, роздачу особистих речей.


📌 Вас повинні насторожити висловлювання: “Ненавиджу життя”, “Усім буде краще без мене”, “Вони пошкодують про те, що вони мені зробили”, “Втомився бути тягарем”, “Не можу цього винести”, “Я покінчу з собою”.


🔺 Слід пам’ятати, що ймовірність суїциду зростає у вечірній, нічний, ранковий час, коли людина залишається наодинці.


👩‍💼👨‍💼 Період піків вікової суїцидальності припадає на вік між 17 і 24 роками, а також в умовах тяжкої морально-психологічної ситуації в сім’ї або найближчому оточенні.


🌏 У світі і в нашій країні набирає сили рух на захист цінностей психічного здоров’я. Він об’єднує різних людей, громадські організації, державні структури, ініціює важливі рішення в сфері захисту прав психічно хворих людей, гарантії їх належного лікування, реабілітації, проведення пропагандистських заходів подолання дискримінації та стигми по відношенню до людей з психічними відхиленнями.

📍 Майже завжди є тривожні попереджувальні знаки проявів депресії, тривожності, суїцидальної поведінки.

📍 Більшість самовбивць повідомляють оточуючим про свої наміри.

📍 Тому до всіх погроз такого роду потрібно ставитись серйозно, а люди, які здійснювали спроби суїциду, мають отримувати належне лікування та підтримку!


Перейдіть за посиланнями та ознайомтеся з додатковою інформацією:





8 переглядів0 коментарів
bottom of page